In data 17.03.2023 ASF a comunicat decizia de suspendare a licentei Euroins si a decis ca va cere falimentul. Sinteza catorva aspecte importante ce decurg din aceasta situatie asa cum sunt ele cunoscute la finalul zilei de 20.03.2023.

1. In acest moment, Euroins nu mai poate emite polite, nu-si mai poate asuma noi obligatii de asigurare prin acte aditionale la polite si nici nu mai poate gestiona daunele ce decurg din politele sale.

2. Politele emise sunt valabile. Pana cand si in ce limita?

a. Politele PAD sunt valabile pana la expirarea lor si nu trebuie denuntate. Asiguratorul in aceste polite este PAID Romania, nu EUROINS, de aceea aceste polite isi urmeaza cursul normal.
b. Pana expira sau pana acestea sunt denuntate sau pana trece termenul de 90 zile (150 zile doar pentru garantii) de la declansarea procedurii de faliment hotarata de o instanta. Pana la data 20.03.2023 inca nu s-a inceput procedura de faliment prin decizia unei instante.

Atentie, toate contractele de asigurare sunt garantate de F.G.A. in limita a 500.000 lei/contract.

3. Ratele politelor existente RCA trebuie achitate conform scadentarului. Ratele RCA nu sunt optionale, contractul RCA avand titlu executoriu.

4. Ratele politelor facultative pot fi achitate. Se poate renunta la achitarea acestora doar daca nu s-au inregistrat daune pe aceste polite si daca asiguratul doreste sa nu mai continue asigurarea.

5. Politele fara daune inregistrate pot fi denuntate. Daca se afla in situatia de a nu avea daune, atat politele RCA, cat si non-RCA pot fi denuntate (mai putin politele PAD). Astfel se poate recupera prima de asigurare conform perioadei neutilizate din polita si se poate incheia alta polita la un alt asigurator (ghid F.G.A.).

6. Deschiderea si instrumentarea daunelor se face prin Fondul de Garantare a Asiguratilor – F.G.A. Despagubirile facute prin F.G.A. nu pot depasi 500.000 lei/contract de asigurare conform legislatiei in vigoare.

Link-uri utile:

FGA Romania – Procedura de denuntare contracte Euroins

FGA Romania – Cerere restituire de prima

FGA Romania – Cerere deschidere dosar de dauna

Ghid UNSAR-BAAR cu informatii utile privind asigurati si pagubiti

ASF Romania – comunicate